Русия – Световното първенство на минималните победи

Русия - Световното първенство на минималните победи

Русия – Световното първенство на минималните победи

Достигнахме до финалната четворка на Световното първенство по футбол в Русия. Изиграха се 60 от всички 64 мача на шампионата. Големите фаворити вече си стегнаха багажа и са на почивка. 4 отбора обаче все още тръпнат в очакване на своя голям миг. Интересно как се развиха мачовете на Световното за победителите?

От всички 60 мача до момента, цели 29 завършиха с минимална победа за единия отбор – почти 50% от срещите. Най-често срещания резултат беше 1:0 – 14 пъти, следван от 2:1 – 13. Два пъти станахме свидетели на голови спектакли с минимален превес на единия отбор. Интересно е, че тези мачове се случиха във фазата на елиминациите – Белгия се измъкна с късен гол за 3:2 срещу Япония, а Франция успя да съкруши двукратния световен шампион Аржентина с 4:3.

Въпреки, че участва в най-резултатния мач във втората фаза на Световното, Франция беше замесена и в друг рекорд. Единствената среща, завършила 0:0 до момента е последния мач от груповата фаза срещу Дания. Двата отбора тогава имаха нужда от равенство, за да се класират безпроблемно. Общо равните мачове на Мондиала са 13, а 8 от тях са при резултат 1:1. Най-резултатния мач без краен победител дойде между отборите на Испания и Португалия, завършили 3:3 в първия мач от своята група.

И първият финалист на Световното по футбол е…

Победа с 2:0 беше често срещана на Световното в Русия. 9 пъти такъв резултат записваха отборите, а Бразилия постигна 3 поредни успеха над Коста Рика, Сърбия и Мексико. Единствена друга победа с 2 гола разлика е успехът на Русия над Египет с 3:1. Тогава домакините отбелязаха трите попадения само за 15 минути между 47 и 62.

Класическа победа с 3:0 Швеция, Уругвай, Хърватия, Белгия и Колумбия. Интересно е, че белгийците имат и още един успех с 3 гола разлика – при вълнуващото 5:2 над Панама.


Англия и Русия са единствените отбори, постигнали съкрушителни победи с 5 гола разлика. Сборная отвя Саудитска Арабия на старта на Световното. Трите лъва от своя страна са едиствения тим, вкарал 6 гола в един мач, разбивайки Панама с 6:1.

Във фазата на елиминациите едиствено Швеция спечели с 1:0 срещата си с Швейцария. Във всички останали мачове бяха отбелязани 2 и повече гола.

Логично, силните отбори се опитаха да спестят сили в своите мачове. Това изигра лоша шега и много от основните фаворити отпаднаха още в ранните фази на Световното. Дали тази тенденция ще се запази и в последните 4 срещи предстои да разберем много скоро. Полуфиналистите са изключително атрактивни и шоуто е гарантирано.

Subscribe to our mailing list for free tips and analyses

* indicates required
/ ( mm / dd )

One Reply to “Русия – Световното първенство на минималните победи”

Вашият коментар