Неймар в ПСЖ – нужда или помпане на мускули?

Трансферът на сезона, на века, на цялата история на футбола, вече е факт. Бяхме свикнали срещу името на счупения рекорд в последно време да стои марката Реал Мадрид. Днес този еталон е разчупен от шесткратния шампион на Франция.

Точно така, ПСЖ колкото и популярен отбор да са в последните години, са ставали шампион само 6 пъти в историята на шампионата на страната. А с такъв размах и ПР – надали ще си спечелят повече привърженици у дома.

За мен лично, последните звезди, за които счупените рекорди за платени суми си заслужаваха и наистина отговаряха на класата на играчите, бяха от първото галактико на Реал. Фиго, Зидан, Бекъм, Луис Назарио да Лима – Роналдо. Сумите бяха космически за времето си, но играчите? В момента чупенето на рекорди прилича повече на биене в гърдите и рекламен трик, отколкото да олицетворява реалната стойност на даден играч. Ако Неймар струва четвърт милиард, то Луис Суарез колко е? Ами дали Един Джеко не е по-добър от него? Ако броим чистата статистика, и двамата споменати футболисти биха стрували повече от Неймар в момента. А тук вече става страшно.

ФИФА се съсипват да се бият в гърдите, че следят стриктно правилата, че се спазват различни стандарти и финансов феърплей. Факт е, че подобни трансфери не отговарят на качеството на футболистите, за които са извадени тези пари. Факт е, че тази сума не може да бъде възстановена от играча. За сравнение – Реал Мадрид печели около 90 милиона евро за титлата си в шампионската лига. За целия турнир. Неймар вероятно има клауза в договора си да прибере поне 5 млн. при титла. Заплатата му за периода на договора също надвишава тези 90 млн.

Та, прогнозата ми днес – ПСЖ ще достигнат четвъртфинал в ШЛ, малко вероятно е да минат и към полуфинал, но на финала отново ще гледаме познати физиономии – Барса, Байерн, Ювентус и Реал.

Неймар не е най-великия играч. Дори в собствения си отбор до момента, той беше най-малкото след Меси и Суарез. Преминаването в нова лига и коравите футболисти от колониите във Франция, ще предоставят доста трудности на играча. Не очаквам дори и водеща голмайсторска роля за бразилеца, а в зависимост от настроенията на треньора, който изобщо не си поплюва между другото, нищо чудно да видим най-скъпия футболист в историята и на резервната скамейка.

Нищо лично против Неймар. Просто бизнеса, завъртян около него, както и цялостната обстановка на футболния пазар, понякога изиграват лоша шега. Успех на новия номер 10 в ПСЖ.

Subscribe to our mailing list for free tips and analyses

* indicates required
/ ( mm / dd )